Jesen rana

Krošnje drveća poprimile žute i rumene tonove, dani se skratili a noći postale vrlo sveže. Razduvao se i neki vetar. Šta da se radi. Utopliš se, digneš kragnu i staviš ruke u džepove kad pođeš na posao/pijac ili u šetnju. (A ovih dana u Beogradu je miholjsko leto, pa možeš na pijac i u majici kratkih rukava.)

Utanjio sa filmovima; svoju „potrebu za pokretnim slikama“ zadovoljavam serijom Modern Family. X i ja obično je gledamo uveče, pred spavanje. Zavučemo se u krevet i pogasimo sva svetla (ostavimo samo ukrasne lampice obavijene oko cevi radijatora u uglu sobe, da se polako pale i gase, i prelivaju iz ove u onu boju, bacajući nešto malo narandžastog ili zelenog ili plavog svetla na beli zid i plafon). Oslonimo se leđima o zid, zbijemo se, ja stavim dlan na njenu butinu, i tako gledamo seriju, i pomalo se mazimo vrhovima prstiju na nogama pod jorganom.

I evo nas u trećoj sezoni Modern Family. Neke serije su vrlo komične. Najviše smo se kidali u seriji See You Next Fall, u kojoj Kem (debeli gej) padne na dupe u plastični bazenčić svoje ćerke, a Džej (simpatični matorac sa tradicionalističkim nazorima) uradi neuspeli botoks na oku, a Kler (pomalo usplahirena domaćica i majka troje adolescenata) i Fil (njen infantilni muž i praktično četvrti adolescent u porodici) nevešto voze bicikl za dvoje, i posle se kotrljaju niz neko brdašce, žureći na malu maturu svoje ćerke Aleks.

*

Tom Jork ima novi album, Tomorrow’s Modern Boxes. Prodaje ga putem torenta, za $6. Fanovi po forumima govore da im se album ne dopada; razočarani su, ne vole što album zvuči kao da je sklepan na laptopu, za 2-3 sata. Meni se TMB sviđa, ali ja nisam zahtevan konzument/fan. TMB je dobar samim tim što postoji, kreiran iz ničega, iz praznine naših ranjivih egzistencija. Prijatan, atmosferičan, tih album. Da se preslušava sa sluškama na ušima, u dva po ponoći, na noćnom letu ka Australiji ili tako nešto.

*

Pre neki dan prolazio pored knjižare i video u izlogu roman „Divni gubitnici“, Le(o)narda Koena. Hrvatski prevod i izdanje postoje već neko vreme, a sada ga za srpsko tržište izdala „Geopoetika“. Kul.

*

Juče, u nedelju, X i ja se provozali biciklima od Krsta do Zemuna, i još malo naokolo po gradu, pre nego što se smrklo. Vreme je bilo super, prelep dan, a sunce je peklo dovoljno jako da izgoriš, pa je X morala da se namaže „Kopertonom“ sa faktorom 50 (moja ljubav ima izuzetno nežnu i osetljivu kožu…). Onda smo seli na klupu na Ušću i pojeli sendviče sa avokadom. Potom se odvezli do kraja zemunskog keja i posedeli na zidu uz Dunav. Predveče šetali starim gradom, od Pop Lukine do Njegoševe, gurajući bicikle pored sebe. Zatim još malo vozili, do jednog kafića u Mileševskoj. Tu smo sišli, naslonili bicikle na ogradu kafića i seli da popijemo espreso u bašti. Devojka koja nas je poslužila bila je ljubazna. Donela nam je kafe, plus mali fenjer u kome je gorela sveća, zbog romantike. Nismo žurili. Veče je bilo toplo a vazduh je fino mirisao na jesen. Sedeli smo u bašti kafića i pijuckali espreso. Zatim smo platili ljubaznoj devojci, uzeli bicikle, pa se polako uputili kući. (Lep život.)

11 mišljenja na „Jesen rana

    • Hvala, robine. Avokado je čarobna namirnica, cepam ga na dnevnoj bazi. I humus. Velika preporuka za humus. Možeš sama da ga napraviš, vrlo je jednostavno. Pa posle da praviš sendviče od humusa i avokada. Sendviči od integralnog hleba, humusa i avokada su mnogo dobri, perfektni doručci :).

      Sviđa mi se

  1. Ah, Krepki, nadjoh te ovde, bez namere, ali izuzetno prijatno iznenadjena što je tako, jedno od onih malih ali lepih sitnica koje učine dan. Puno pozdrava od nekadašnje Ilijane iz nikad-prežaljenog-mojblog relma 🙂

    Sviđa mi se

Ostavi koment